Puszysty sernik królewski, który zawsze smakuje obłędnie ;)

Chciałabym Wam zaprezentować przepis na sernik.

Trzeba się z nim trochę pobawić ale gwarantuję, że warto. Ja fanką serników nie jestem ale zdarza się, że „muszę” piec go nawet kilka razy w miesiącu… Moja rodzina bardzo go lubi i zwykle oczekuje blaszki na każde większe spotkanie. O świętach nawet nie wspomnę bo co roku ląduje na stole 😉

Przepisów na sernik królewski jest wiele ale ja delikatnie ulepszyłam kilka wersji i stworzyłam swoją wersję idealną 😀

Jak nazwa wskazuje, ciasto powinno być z wiśniami jednak robiłam je także z brzoskwiniami, porzeczkami, truskawkami czy malinami.

I co najważniejsze, zawsze wychodzi przepyszne– no nie da się go zepsuć 😉

Jeśli czujecie się zwabieni słodkim zapachem pieczonego ciasta, zapraszam 😀

Aby przygotować sernik królewski potrzebujecie:

  • 300 g masła
  • 450 g mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 250 g cukru
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 5 jajek
  • opakowanie budyniu w proszku
  • tabliczka białej czekolady
  • kilogram sera twarogowego
  • 100 ml śmietany kremówki
  • około pół kilograma owoców, np. maliny, porzeczki, wiśnie, brzoskwinie.

Zacząć musimy od przygotowania ciasta, które będzie i spodem i kruszonką. W misce ugniatamy masło, mąkę, kakao, 100 g cukru i opakowanie cukru wanilinowego. Większą częścią ciasta wylepiamy na wyłożoną papierem do pieczenia, średniej wielkości prostokątną blachę. Drugą część wkładamy do zamrażarki.

Czas na masę serową 😉 Najpierw trzeba roztopić białą czekoladę, zróbcie to według uznania. Ja zawsze wkładam ją pokruszoną w miseczce do rozgrzewającego się piekarnika. Trzeba ją mieszać, żeby się nie przypaliła. Można ją także roztopić nad gotującą się wodą. Gdy będzie już płynna- odstawić do wystygnięcia.

W dużej misce mieszamy pozostałe składniki (tj. cukry, jaja, ser, budyń, śmietanę). Zawsze robię to drewnianą łyżką, bez użycia miksera. Pozostaje nam tylko dodać czekoladę, wylać masę na spód ciasta i równomiernie rozprowadzić.

Na wierzchu rozkładamy owoce. Mogą być z puszki, z kompotu lub świeże a nawet rozmrożone. Sprawdziłam już każdą możliwość 🙂 Nie żałować dodatków, rozkładać gęsto. Delikatnie wcisnąć w masę.

Zmrożoną część ciasta należy teraz zetrzeć na tarce. Najlepiej robić to od razu nad blachą. Czekoladowa kruszonka gotowa!

Sernik wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy około 80-90 minut w temperaturze 180 stopni.

Po upieczeniu zostawić blachę w uchylonym piekarniku do wystygnięcia a na noc w lodówce. Sernik najlepszy jest dopiero na następny dzień- musicie wytrzymać 😀

Sernik z tego przepisu jest słodki, czekoladowy, puszysty i delikatny. Kto raz spróbuje już nigdy o nim nie zapomni 😉