Przepis na proste i szybkie ciasto owocowe :)

Nastał ten dzień, kiedy to imperium psiej matki się poszerza 😉

Mam dla Was bardzo prosty przepis na ciasto 😀

Czasem sytuacja wymaga od nas szybkiej akcji i słodkiej gościnności a ten post właśnie pomoże Wam uzyskać ten efekt.

Tak naprawdę skupić się trzeba głównie na owocach bo pozostałe składniki często mamy w szafkach kuchennych. Naprawdę nic skomplikowanego 😉

Pierwsze podejście było z ciastem truskawkowym. Niestety ani jedno zdjęcie nie zostało zrobione ale wyszło tak dobre, że zdecydowałam się wykonać je ponownie ale z czereśniami.

Wyszło pysznie!

Aby przygotować ciasto potrzebujecie:

  • 200 g masła
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1/3 szklanki mleka
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół kilograma owoców
  • cukier puder do posypania

Jak widzicie, składniki naprawdę podstawowe. Zajmijmy się przygotowaniem ciasta.

Masło, mleko i cukier wanilinowy należy podgrzać w rondelku, tak by produkty się rozpuściły i połączyły. Odstawić do przestygnięcia na około 20 minut.

W tym czasie proszę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać i odstawić.

W dużej misce należy ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodać cukier. Miksować tak długo, aż cukier się rozpuści. Dolewać po jednym żółtku, miksować.

Do jajecznej masy, ciągle mieszając, wlać roztopione masło i wymieszać szpatułką.

Na koniec dosypywać mąkę, ciągle mieszając łyżką. Tylko do dobrego połączenia się składników.

Za każdym razem ciasta piekłam w średniej prostokątnej foremce wyłożonej papierem i tak też polecam zrobić 🙂

Na przelane ciasto należy ułożyć umyte, pokrojone owoce– część można wcisnąć w ciasto, część zostawić na wierzchu.

W temperaturze 180 stopni, ciasto piecze się około 40-50 minut, najlepiej sprawdzać patyczkiem. Powinno się ładnie zarumienić.

Oczywiście ciasto można modyfikować– dolać aromat, pokruszoną czekoladę albo kruszonkę.

Kolejną moją wariacją było ciasto z rabarbarem. Umyłam łodygi, pokroiłam w cienkie plasterki i przegotowałam je z cukrem, jedynie do miękkości.

Do tego owocu najlepiej pasuje kruszonka więc ją zrobiłam 🙂 Wyszło równie dobre niż wcześniejsza propozycja 😀

Przepis na kruszonkę:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 70 g cukru
  • opcjonalnie kilka kropelek aromatu, zmielone migdały lub inne orzechy

Mam nadzieję, że będziecie zadowoleni 😀 

Koniecznie dajcie znać czy taki post Wam się podoba!

Udanych wypieków 🙂